Postati prostovoljec pomeni, da vložimo svoj čas, znanje in ljubezen do sočloveka, naša nagrada za delo pa je osebno zadovoljstvo in vse pozitivne spremembe, ki smo jih naredili za družbo ali okolje.
Prostovoljec je lahko vsakdo, deluje pa lahko v širokem spektru področij, od dela z otroki, starejšimi, mladimi, bolniki, migranti, do pomoči živalim…
Prispeva k izboljšanju kakovosti življenja posameznikov in družbenih skupin ter k razvoju solidarne, humane in enakopravne družbe, hkrati pa spodbuja aktivno državljanstvo.

Temelji na predpostavki, da je lahko vsakdo prostovoljec, ne glede na spol, starost ali druge osebne okoliščine.
Prostovoljsko delo je v skladu z Zakonom o prostovoljstvu in načeli Etičnega kodeksa organiziranega prostovoljstva.

Prostovoljstvo je lahko neformalno ali organizirano in se razlikuje od drugih oblik brezplačnega dela. Pomembno je, da so prostovoljci odgovorni in ustrezno usposobljeni za svoje delo.
Osrednja organizacija za prostovoljstvo v Sloveniji je Slovenska filantropija, ki usmerja, podpira in širi prostovoljske dejavnosti skozi svoj projekt prostovoljstvo.org.
Poleg Slovenske filantropije sodelujejo tudi drugi pomembni akterji, kot so Služba za nevladne organizacije, Zavod Movit, Zavod Voluntariat, Mladinski svet Slovenije in Odbor RS za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva. Skupaj prispevajo k razvoju prostovoljstva in spodbujanju solidarnosti ter mednarodnega sodelovanja.

Če te zanima prostovoljstvo, imaš na voljo več načinov za začetek. Lahko preveriš aktualna prostovoljska dela v Posredovalnici prostovoljskih del ali pa preko iskalnika organizacij članic Slovenske mreže prostovoljskih organizacij. Najprej razišči svoje interese, poišči organizacijo ali projekt, ki ti je blizu, stopi v stik z njimi, sodeluj v morebitnih uvodnih izobraževanjih in začni delati v skladu s svojimi zmožnostmi in razpoložljivim časom.
*Pomembno je, da si izbereš organizacijo ali projekt, ki ti je všeč in se počutiš povezanega z njihovim ciljem. Le tako je lahko prostovoljstvo izjemno zadovoljujoča in pozitivna izkušnja.*

V tesnem sodelovanju z društvom AMS smo ustvarili že mnogo lepih in zanimivih dogodkov.
Prostovoljci društva smo se povezali skozi dogodivščine organizacije in dogodkov, ki so ustvarjeni na temeljih naših želja in sposobnosti. Biti del ekipe, ki ti pomaga in te vzpodbuja je izjemen občutek, vendar se ob prostovoljnem delu v društvu pojavijo tudi druge prednosti. Člani društva za naše delo prejmemo različen merch dogodkov ali društva, brezplačno hrano in pijačo ter ogromno novih poznanstev. 
Pridruži se nam pri naslednjem dogodku in spoznaj našo kul ekipo!